Operacija na očnim kapcima

Autor februar 22, 2019Edukacija

U operacionoj sali Bel Medic-a izvode se i manje hirurške intervencije na kapcima:

  • Operacije chalaziona,
  • Uklanjanje papiloma (virusnih bradavica), najbolje radiotalasima, bez krvarenja i ušivanja
  • Operacije ksantelazmi (beličasto-žućkastih plakova koji se nalaze ispod kože, obično u unutrašnjim delovima kapaka), u lokalnoj ili opštoj anesteziji
  • Operacije manjih cisti i tumora kapaka, u lokalnoj ili opštoj anesteziji
  • Operacije viška kože (Belfarohalaza) I zatezanje kapaka

Navedene operacije se najčešće izvode u lokalnoj anesteziji, ali ih je, prema želji pacijenta, moguće obaviti i u opštoj anesteziji, nakon pregleda interniste.

Chalazion (Halazion)

Chalazion je čvorić u tkivu očnog kapka koji nastaje kao posledica opstrukcije lojne žlezde u gornjem ili donjem kapku. Može biti mek, ispunjen tečnim sadržajem, ili čvrst. Tokom dana ili tokom sedmice chalazion može da se poveća, da povremeno pocrveni, da postane topao ili bolan. Naziva se i cista Meibomove žlezde.

Chalazion treba razlikovati od čmička (hordeoluma) – akutne, lokalizovane, gnojne (obično stafilokokne) infekcije ili apscesa kapka. Većina hordeoluma su spoljašnji, i rezultat su opstrukcije i infekcije folikula trepavica i susednih žlezda. Unutrašnji hordeolum, koji nije tako čest, rezultat je infekcije Meibomove žlezde. Hordeolum se, međutim, ponekad transformiše u chalazion.

Mali chalazioni mogu i spontano da nestanu, a dugotrajni se leče na više načina: toplim, suvim oblogama, 3 do 4 puta dnevno po 10 do 15 minuta; sistemskim davanjem tetraciklina (lokalni antibiotici u vidu kapi ili masti obično su neefikasni); injekcijama steroida u leziju. Ukoliko chalazion traje i smeta, može da se ukloni hirurškom intervencijom.

 

Dr Maja Škuletić, oftalmolog

Ostavite odgovor