Multifokalna sočiva

Autor jun 15, 2018Edukacija

Katarakta je zamućenje našeg prirodnog sočiva. Uzrokuje pogoršanje i zamućenje vida. Operacija katarakte je najčešći operativni zahvata u oftalmologiji. Prilikom operacije prirodno zamućeno sočivo se zamenjuje veštačkim sočivom. Zahvat se u najvećem broju slučajeva izvodi u lokalnoj topikalnoj anesteziji, što znači da se oko anestezira samo kapima. Napretkom medicine operativna tehnika je usavršena pa se sve radi kroz veoma male ovore na oku, manji od nekoliko milimetara koji se ne šiju. Ceo postupak traje svega desetak minuta. Oporavak nakon operacije je veoma brz, i pacijenti se vec nakon nekoliko dana mogu vratiti svojim svakodnevnim aktivnostima.

Intraokularna sočiva koja se ugrađuju u oko mogu biti različita. Standardna procedura podrazumeva ugradnju monofokalnog sočiva koje koriguje vid na daljinu, a za čitanje i rad na blizu su potrebne naočare.

MULTIFOKALNA INTRAOKULARNA SOČIVA

Nakon operacije katarakte moguće je zauvek se rešiti naočara ukoliko se umesto standardnih sočiva ugrade multifokalna intraokularna sočiva. Ova vrsta sočiva omogućava dobar vid na svim distancama jer su napravljena tako da u njima već postoje sve dioptrija, za daljinu, srednju distancu i blizinu.

Pacijenti koji su stariji od 40 godina i žele se rešiti naočara, a nemaju kataraktu takođe mogu postići dobar vid izvođenjem operacije uklanjanja sočiva sa ugradnjom multifokalnih intraokularnih sočiva.

Postoji više vrsta multifokalnih intraokularnih sočiva, a koja će se ugraditi se određuje nakon detaljnog oftalmološkog pregleda i nakon razgovora sa pacijentom, kako bi se napravio pravi izbor i postigli najbolji rezultati.

Savremeni način života je produzio radni vek i potrebe zivota bez pomagala, tako da i oftalmohirurgija prati tendove. Nakon operacije katarakte sa ugradnjom multifokalnih sočiva moći ćete bez ikakvih pomagala čitati, raditi na kompjuteru, voziti automobil.

Takođe nakon mesec dana možete raditi i neke teže fizičke aktivnosti i nesmetano se baviti sportom.