Dijabetes i oko

DM je hronična bolest koju karakteriše povećan šećer u krvi. Spada u metaboličke poremećaje, a nivo povećanog šećera u krvi može biti različitog stepena. Ova bolest dovodi do sistemskog oštećenja malih krvnih sudova u celom organizmu i veoma često te promene zahvataju i oko.

Promene na očima koje su posledica šećerne bolestimogu zahvatiti prednji i zadnji deo oka.

Većina ovih pacijenata ima razvijenu kataraktu, na zadnjem segmentu dijabetičnu retinopatiju. Ukoliko se promene od šećera na očima ne leče na vreme u odmaklim stadijumima bolesti može doći i do razvoja neovaskularnog glaukoma.

Dijabetična retinopatija

DR je mikroangiopatija koja je posledica dugotrajne hiperglikemije. Jedan od faktorarizika za ispoljavanje ovih promena je i udružena hipertenzija. Manifestuje se oslabljenim vidom. Obzirom da dijabetes oštećuje male krvne sudove promene koje se javljaju su pre svega curenje krvi i tečnosti u okolna tkiva po celoj mrežnjači ili lokalizovano u makuli (žutoj mrlji), to je onda DIJABETIČNA MAKULOPATIJA.

Lečenje dijabetične makulopatije:

Savremeni tretman podrazumeva primenu anti VEGF lekova

  • Avastin, Lucentis, Eylia
  • DEPO KORTIKOSTEROIDI
  • – Ozurdex

Ovi lekovi se primenjuju u obliku injekcija koje se daju intravitrealno. Anestezija je kratkotrajna, topikalna. Cilj terapije je da se smanji propustljivost krvnih sudova, kao i da se smanji otok u makuli. Samim tim se proces stabilizuje i zaustavlja, a u određenom broju slučajeva se postiže i poboljšanje vida.

Ukoliko su promene izraženije na većem delu zadnjeg segmenta oka, mali krvni sudovi oštećeniji, nastaje curenje i nakupljanje krvi u svim slojevima mrežnjače. Oko nema dovoljno kiseonika i to kompenzuje novoformiranim krvnim sudovima, koji imaju nepravilne zidove i dovode do sve izraženijih promena. Nastaje DIJABETIČNA RETINOPATIJA koja zahteva lečenje. Oštećenje vida se pogoršava.

Zbog oštećenja krvnih sudova može doći do izlivanja krvi u staklasto telo, to je HEMOFTLMUS, pacijent ima naglo zamućenje i pogoršanje vida.

LPC – laserfotokoagulacija je tretman mrežnjače argon laserom kojim se tretiraju oštećeni krvni sudovi i novoformirani krvni sudovi. Na taj način se proces relativno može stabilizovati i zaustaviti.

VITREKTOMIJA – Operativni zahvat na zadnjem delu oka kojim se otklanja staklasto telo u celini i radi se tretman mrežnjače laserom. Ova operacija se radi u lokalnoj blok anesteziji, kroz male otvore na beonjači koji su manji od 1mm. Nakon operacije oko se tamponira gasom koji se nakon nekog vremena resorbuje ili silikonskim uljem u težim slučajevima kako bi se obezbedila dugotrajnija stabilnost oka.