Katarakta

Katarakta je zamućenje prirodnog sočiva koje se nalazi u oku,
što utiče na smanjenje kvaliteta i količine vida.
Sočivo postaje tvrdo i zamućeno i ponekad ima žućkasti odsjaj.

Koji su simptomi katarakte?

  • Vid je zamućen,
  • Objekti imaju senke i dupliraju se,
  • Boje su slabijeg intenziteta,
  • Izvori svetla blješte
  • Posebno su otežani noćni vid i noćna vožnja zbog zablještenja.
  • Pacijenti menjaju naočare ali im ni jedne ne odgovaraju potpuno,
    jer sama katarakta promeni prelamanje sočiva pa se promeni i dioptrija.

Fakoemulzifikacija sa ugradnjom sočiva (Phacoemulsificatio cum implantatio lentis artefitialis) je najsavremeniji način operacije. To je mikroinciziona operacija gde se preko dva ili tri mala otvora ulazi u oko Phaco sondom koja koristi ultrazvuk da razbije zamućeno sočivo na male komadiće. Ista sonda komadiće sočiva usisava vakumom dok se sve vreme pritisak unutar oka održava stalnim protokom specijalne tečnosti. Unutar kapsule, a na mesto prirodnog sočiva se ubacuje implant – meko, savitljivo veštačko sočivo (IOL). Operacija se završava bez šavova tako da je oporavak veoma brz.

Ugradnja monofokalnih

Standardna MONOFOKALNA SOČIVA (vrhunskog kvaliteta), čija se jačina prilagođava refrakcionim karakteristikama oka (predhodnoj dioptriji), što znači da smanjuje ili poništava predhodnu dioptriju za daljinu. U tom slučaju će pacijent nakon mesec dana od operacije dobiti naočare za čitanje. Kad su monofokalna sočiva u pitanju, možemo razmotriti sledeće koncepte uz saglasnost pacijenta. Ukoliko je postojao ranije astigmatizam (pacijent je nosio cilindre), može se ugraditi torično sočivo koje ispravlja raniji astigmatizam, ili se mogu uraditi relaksirajuće limbalne incizije, koje donekle mogu smanjiti astigmatizam. Takođe se pacijent može odlučiti za MONOVISION koncept postoperativnog vida, kad se jedno oko podešava za vid na daljinu a drugo za vid na blizu. Ukoliko pacijent ima kataraktu na oba oka i raniju kratkovidost ili dalekovidost, da će nakon operacije postojati velika razlika u dioptrijama između dva oka i da neće moći nositi naočare, dok se ne operiše i drugo oko. Zato se savetuje operacija drugog oka najmanje nakon 1-2 nedelje.

Ugradnja multifokalnih sočiva

Nakon operacije katarakte moguće je zauvek se rešiti naočara ukoliko se umesto standardnih sočiva ugrade multifokalna intraokularna sočiva. Ova vrsta sočiva omogućava dobar vid na svim distancama jer su napravljena tako da u njima već postoje sve dioptrija, za daljinu, srednju distancu i blizinu.
Pacijenti koji su stariji od 40 godina i žele se rešiti naočara, a nemaju kataraktu takođe mogu postići dobar vid izvođenjem operacije uklanjanja sočiva sa ugradnjom multifokalnih intraokularnih sočiva.

Postoji više vrsta multifokalnih intraokularnih sočiva, a koja će se ugraditi se određuje nakon detaljnog oftalmološkog pregleda i nakon razgovora sa pacijentom, kako bi se napravio pravi izbor i postigli najbolji rezultati.
Savremeni način života je produžio radni vek i potrebe života bez pomagala, tako da i oftalmohirurgija prati tendove. Nakon operacije katarakte sa ugradnjom multifokalnih sočiva moći ćete bez ikakvih pomagala čitati, raditi na kompjuteru, voziti automobil.
Takođe nakon mesec dana možete raditi i neke teže fizičke aktivnosti i nesmetano se baviti sportom.