OCT

OCT je najsavremenija i najpreciznija metoda za dijagnostiku i praćenje oboljenja retine i papile očnog nerva. Često ga zovu i „Skener retine“.

Omogućava uvid u sve slojeve retine, dajući slike poprečnih preseka retine, visoke rezolucije. Raspolaže softverom koji daje detaljne podatke o svim strukturama retine, meri, analizira i mapira promene i upoređujući ih sa referentnim obrascima. Dobijene slike se mogu analizirati do najmanjih detalja.

U Bel Medic-u se snimanje radi na jednom od najsavremenijih OCT aparata Zeiss CIRRUS foto 800, koji pored OCT-a makule i OCT-a očnog nerva, omogućava još i FAF (Fundusautofluorescencu), Fotografiju fundusa (Fotofundus) i Fluoresceinsku angiografiju retine (FAG). 

OCT  ima 2 moda:

  1. Za dijagnostiku i praćenje oboljenja žute mrlje (staračka degeneracija makule(AMD), dijabetična makulopatija, ruptura makule, edemi različitog porekla, atrofije, distrofije…. 
  2. Za dijagnostiku i praćenje glaukoma (Očni živac i sloj nervnih vlakana retine RNLF)

OCT se izvodi u zamračenoj ordinaciji. Samo OCT snimanje traje par sekundi, u zavisnosti od broja snimaka, do nekoliko minuta, ukupno.

Snimanje je potpuno bezopasno jer nema zračenja (snimanje se vrši na osnovu laserskog svetla, neškodljivog za oko).

Možda će biti potrebno da se prošire zenice, kako bi snimak bio što bolji.
Širenje zenica se radi kapima i traje oko 15 min.

Može se osetiti malo zablještenje od jakog svetla iz fundus kamere, koje nestane za par minuta.