Staračka dalekovidost

Posle 40te godine postepeno slabi vid na blizinu, imamo potrebu lagano udaljavati tekst i izoštravati sliku. Ovi simptomi su posledica slabljenja cilijarnog mišića i nemogućnosti prilagođavanja našeg prirodnog sočiva da se prilagodi vidu na blizinu i na daljinu ( akomodacija). Korekcija staračke dalekovidosti se može postići naočarima, ali i na mnogo konforniji način. Operativnim zahvatom promene našeg prirodnog sočiva sa ugradnjom multifokalnog intraokularnog sočiva.

Operacija sa ugradnjom multifokalnih sočiva

FAKOEMULZIFIKACIJA – operacija zamene sočiva, izvodi se u kratkotrajnoj topikalnoj anesteziji  samo kapima). Zahvat traje 10ak minuta po oku, izvodi se kroz veoma male rezove koji se ne šiju. Opravak je brz i pacijent već sledeći dan nakon operacije ima skoro stoprocentnu postignutu vidnu oštrinu.

Postoji više vrsta multifokalnih intraokularnih sočiva, a koja će se ugraditi se određuje nakon detaljnog oftalmološkog pregleda i nakon razgovora sa pacijentom, kako bi se napravio pravi izbor i postigli najbolji rezultati.

Savremeni način života je produzio radni vek i potrebe života bez pomagala, tako da i oftalmohirurgija prati tendove. Nakon operacije katarakte sa ugradnjom multifokalnih sočiva moći ćete bez ikakvih pomagala čitati, raditi na kompjuteru, voziti automobil.

Takođe nakon mesec dana možete raditi i neke teže fizičke aktivnosti i nesmetano se baviti sportom.