Ultrazvuk

Ultrazvuk oka je neinvazivna dijagnostička metoda koja uz pomoć UZ talasa visoke frekvencije daje podatke o veličini, građi (strukturi) i promenama unutar oka.

Postoje dva moda Ultrazvuka oka:

  • A scan – Biometrija koja služi za merenje aksijalne dužine oka (može s se raditi u cilju proračuna sočiva za ugradnju kod operacije katarakte)
  • B-scan – UZ pregled zadnjeg segmenta oka. Najčešće se radi kad je teško ili nemoguće videti očno dno – kod zamućenja optičkih medija (sočiva i staklastog tela) a kod sumnje na: odvajanje mrežnjače (ablaciju retine), tumore oka, strana tela kod povreda oka.

Takođe se može raditi kod sumnje na proliferativnu dijabetičnu retinopatiju, prisustvo krvi u staklastom telu (hemoftalmus) i postojanje različitih membrana i trakcija na retinu.

Pregled traje 15-20 minuta. Pacijent leži na krevetu za pregled a doktor stavlja kapi lokalnog anestetika u oči (za A-sken) ili specijalni gel na kapke zatvorenog oka (za B-sken). Sonda je mali plastični uređaj koji šalje i prima ultrazvučne talase i postavlja se na otvoreno ili zatvoreno oko pacijenta. Gel ima ulogu da poboljša provodljivost ultrazvučnih talasa i eliminiše vazduh između kože i sonde.

Ultrazvuk oka je potpuno bezbedna i bezbolna dijagnostička metoda koja ne nosi nikakav rizik.

Ukoliko pacijent nosi kontaktna sočiva, neophodno je da ih skine pre pregleda.